5 методів лікування суглобів у собак

5 способів лікування суглобів у собак

 

Суглоб – це анатомічне утворення, яке сприяє рухливому з'єднанню кісток у скелеті тварини. Суглоб не є самостійною структурою, це поєднання епіфізів кісток в оточенні капсули. Вистелена усередині капсули спеціальна синовіальна оболонка здатна виробляти внутрішньосуглобову рідину – синовію. Така рідина служить амортизатором, не даючи кісткам тертися один про одного, і живить хрящі суглоба мукополісахаридами та гіалуроновою кислотою, необхідними для нормальної працездатності та живлення хряща суглоба. Хрящ немає у складі кровоносних судин, тому речовини харчування отримує через синовіальну рідину.

Зміна ходи тварини говорить про те, що у неї виникають проблеми із суглобами. А наявність кульгавості - явний сигнал про те, що терміново потрібно звернутися до лікаря. До огляду лікарем собака має перебувати у стані спокою. Якщо проігнорувати кульгавість та зміну ходи, то з'являється ризик розвитку у тварини серйозних захворювань суглобів. Така хвороба може перерости в хронічну стадію і не відступати протягом усього життя тварини. Зрозуміти та диференціювати справжню причину у кожному окремому випадку дуже важко. Для постановки вихованцю діагнозу необхідне проведення різноманітних медичних досліджень.

 

Артрит можна назвати однією з найпоширеніших суглобових хвороб. Артрит – запальний процес усередині суглоба. Виділяють гострий та хронічний артрит. Дане захворювання дуже рідко проходить самостійно. Якщо суглоб потрапила інфекція, тобто ризик розвитку гнійного артриту, який лікується виключно методом оперативного втручання з додаванням курсу антибіотикотерапії.

Хронічний артрит небезпечний тим, що він викликає запалення синовіальної оболонки та проникає у прилеглі тканини. Наступна стадія артриту – незворотний процес руйнування хряща, поява деформуючого артрозу чи анкілозу суглоба.

 

Останнім часом питання лікування та профілактики суглобових захворювань вирішуються за допомогою різноманітних харчових добавок. В основу харчових добавок закладено два елементи – глюкозамін та хондроїтин. Ці препарати багато років використовують для боротьби з остеоартритом. Харчові добавки з вмістом глюкозаміну та хондроїтину не належать до нестероїдних протизапальних засобів. Дані добавки здатні зменшувати біль, усувати запалення та відновлювати активне зростання хрящової тканини.

Глюкозамін є полісахаридом, що міститься в глікозаміногліканах і гіалуронат. Це основа структури суглобового хряща. Хондроїтин покращує синтез глікозаміногліканів і сильно уповільнює окислювальні процеси в тканинах. Дані властивості препаратів дуже важливі, оскільки при розвитку патологічних захворювань захисний гіаліновий шар на проксимальних кінцях кісток зношується, у результаті з'являється тертя кісток у місці їх перетину. Останнє завдає вихованцю різкого болю і страждань.

 

При тяжких формах захворювання допускається введення препаратів безпосередньо всередину суглоба. Це може полегшити біль та запустити процес відновлення структури суглоба. На ураженому суглобі цілком успішно проводяться операції, у яких суглобна оболонка розкривається і повністю чи частково видаляються уражені ділянки суглоба. У післяопераційний період є шанс хоча б частково відновити рухливість суглоба, або, як мінімум, звільнити тварину від постійного відчуття болю.

Найбільш поширені патології суглобів (артрити, бурсити, артрози) зароджуються ще малому віці. Розвиток хвороби посідає більш зрілий вік чи ближче до старості, як у організмі компенсаторні здібності виявляються вже вичерпаними.

Для здорового розвитку вихованця рекомендується обов'язково приділяти увагу профілактичним заходам. Правильне та повноцінне харчування у поєднанні із щоденним моціоном та силовими навантаженнями забезпечать Вашому вихованцю нормальний здоровий розвиток без патологій.

 

Читайте також


Чому кури не несутся?

Від чого залежить несучість курей? Практично кожен досвідчений птахівник знає, що несучість залежить від безлічі взаємопов'язаних факторів. Температура, світловий режим, стреси, захворювання ...

Папіломи корови: чому виникають і як лікувати?

Папіломи у ВРХ – це досить часте захворювання. Що ж це таке і через що воно виникає з цими питаннями ми спробуємо розібратися. Отже, папіломи, що то за хвороба. Папіломи – це добро...

Як боротися з інфекціями телят

Телята на відміну від своїх старших побратимів дуже схильні до багатьох хвороб, як інфекційних, так і не інфекційних. Поява будь-якого виду хвороби призводить до погіршення загального стану здоров...

  1. Статті
  2. 5 методів лікування суглобів у собак