День кажанів

Кажани являють собою загадкових для людини тварин, оскільки періоди активності цих видів не збігаються.
Перебуваючи на природі серед лісу, біля печер, водойм, людина може сприймати лише тіні, які безшумно пронизують темряву. З цими істотами людська уява пов'язує багато міфів та забобонів, необґрунтовано приписуючи їм зв'язок із темними силами, а також роблячи їх вампірами. Людське невігластво змушувало багатьох жителів сільської місцевості розпорошувати хімічні речовини серед місць проживання цих звірів. Як наслідок, їх чисельність значно знизилася, а це, у свою чергу, призвело до певних дисбалансів усередині екологічних систем цілих районів.

 

Святкування Дня кажанів

Представники європейських захисників природи у 1994 році вперше ухвалили угоду про збереження 52 видів цих ссавців. Вперше цю подію почали святкувати у Європі. З того часу щорічно з 20 на 21 вересня проводяться ночі кажанів. Дата проведення свята обрана не випадково, оскільки в цей період відбувається міграція рукокрилих на зимівлю, а перед цим відбувається їхнє розмноження.

  У багатьох країнах проводять костюмовані вечірки, галасливі маскаради, які пропагують образ нічного ссавця. Проводяться освітні заходи з виїздом на території житла цих тварин, облаштовуються спеціальні будиночки для них. Головна мета цього свята полягає у зміні ставлення людини до загадкових звірят. Тільки розвіявши міфи та упередження, можна адекватно сприймати навколишній світ.

 

Будова тіла, спосіб життя, харчування рукокрилих

Кажани складають загін рукокрилих. Структура їхнього тіла ідеально пристосована для нічних польотів. Їхні очі добре бачать крізь темряву, слух і нюх чудово допомагають орієнтуватися, а ехолокація – чітко та впевнено обходити перешкоди під час польоту за умов поганої видимості. Добре розроблені пальці великої довжини з перетинками формують крила, які дозволяють розвивати досить велику швидкість, не створюючи шуму. Широкий хвіст служить чудовим кермом, а пальці задніх ніг з кігтиками допомагають міцно зачіплятися практично за будь-які поверхні, засипати при положенні головою вниз. Це становище відпочинку ссавців «летунів» викликане тим, що їм досить проблематично злітати із землі.

Рукокрилі ведуть нічний спосіб життя, полюючи переважно на комах. За годину вони можуть з'їдати близько 600 комарів або москітів. Однак деякі види полюють на жаб, ящірок, птахів. Інші поїдають фрукти, перелітаючи з рослини на рослину та запилюючи їх. Лише лічені види кажанів, які мешкають у Латинській Америці, є кровососними вампірами. При цьому вони вживають кров дрібних гризунів, птахів, а також худоби.

Маючи подібну будову тіла, ці тварини відрізняються за розмірами. Їхня вага може варіюватися від 2 грам до 1,6 кг, а розмах крил від 15 см до 1,7 м.

 

Українські кажани


На території України мешкають рукокрилі, які харчуються виключно комахами, переважно шкідливими для людини. Найчастіше зустрічаються п'ять видів цих звірків: руда вечорниця, двоколірний шкіряний, пізній шкіряний, середземноморський недопир, вушаний бурий. Раніше ці види заселяли лісисті болотисті місцевості, мешкали в печерах та дуплах дерев. За останні роки їх ареали стали зменшуватися через активні вирубки лісу, а також через розпилення отруйних речовин місцевими жителями.

Усе це призвело до того, що кажани стали переселятися біля великих міст. Рукокрилі мають сильно розвинений інстинкт пошуку нових притулків і тому із задоволенням обстежують великі висотні будівлі, які мають багато внутрішніх порожнин. Під час осінньої міграції вони часто залишаються на зимівлю всередині ущелин між плитами та іншими затишними містечками. При цьому тварини наражаються на різні небезпеки, стаючи заручниками цивілізації. Через відкриті кватирки, вікна вони можуть потрапляти в полон закритих просторів між вікнами та всередину кімнат. Самостійно вибратися з таких пасток вони можуть і самостійно приречені смерть.


Алгоритми дій під час знаходження рукокрилих

Вирвати цих тварин із залізобетонних «лап» великого міста не так складно, якщо дотримуватись певних правил:

  1. При виявленні звірків не потрібно панікувати, оскільки це може налякати кажанів.
  2. По можливості бажано запобігти проникненню тварини всередину квартири. Відкрити вікна та направити його назовні. У жодному разі не можна збивати його важкими предметами, оскільки це може призвести до травм та загибелі ссавця.
  3. Якщо рукокриле сидить без руху, брати його в руки слід гранично акуратно, притискати крила до тулуба, а також фіксувати великий палець під підборіддям. При цьому необхідно захищати руки за допомогою щільних рукавичок.
  4. За теплої погоди тварину можна випустити на природу з руки або посадити на стовбур дерева. Робити це потрібно ближче до нічного часу доби.

При знаходженні тварини на землі слід посадити її в коробку, напоїти і випустити на волю в сутінках. У холодну пору року посадити звірятка в коробку з вентиляційними отворами, заклеїти її скотчем і помістити подалі від батарей та домашніх тварин. Не відкладаючи, необхідно зв'язатися зі службами підтримки тварин.

 

Дії, спрямовані на порятунок від небажаного сусідства з рукокрилими


Якщо виявляється, що в приватному будинку або на балконах квартир з'явилися кажани, то існують кілька гуманних способів рятування від них:

  • При обливанні тварин водою вони швидко покинуть облюбовані для житла місця, вважаючи їх непридатними для життя.
  • Нафталін також зможе відлякати мишок, що літають, і вони не повернуться.
  • Можна викурити ссавців з допомогою димокуру.
  • При використанні спеціальних аерозолів без тварин, вони через якийсь час покинуть житло.
  • Спеціальні пристрої, які забезпечують безперешкодний вихід назовні, але ефективно блокують вхід, огородять житло від непроханих сусідів.

Найлегше отримати детальні консультації через інтернет на сайті компанії ветеринарна аптека 33 корови. Ветеринари дадуть вичерпні відповіді на актуальні питання, намітять найбільш адекватні дії, допоможуть зв'язатися з профільними фахівцями. Купити в Україні необхідні препарати, аерозолі та витратні матеріали для боротьби з небажаним сусідством рукокрилих можна з доставкою зручним способом в інтернет-магазині Ветаптеки 33 корови. Ціни приємно здивують.

Читайте також


Кормові добавки та премікси для бройлерів

Як правильно використовувати кормові добавки та премікси для бройлерів При промисловому вирощуванні бройлерів велике значення мають новітні технології у виробництві кормів. Повноцінні поживні реч...

Препарати заліза для с/г тварин

Купити препарати заліза Здоровий зростаючий організм потребує інтенсивних обмінних процесів, які забезпечують активність, рухливість, динамічний кровообіг, насичення киснем усіх тканин та органів. За...

Стимулятори росту для кролів

Вже давно відомі засоби для швидкого та ефективного зростання кролів і багато хто застосовують їх у своїх господарствах. Це може бути так званий харчовий стимулятор росту для кролів. На ринку збуту в...

  1. Статті
  2. День кажанів