Як швидко усунути неприємний запах?

Чи запитували Ви, що за пакетики з порошком знаходяться в коробках зі шкіряним взуттям, медичних приладах? Світло-сірий порошок без запаху це цеоліт. Алюмосилікат, що має унікальну кристалічну структуру – як сито, що відносить цеоліти до підкласу каркасних силікатів. І це сито може утримувати багато речовин, визначаючи сферу застосування цеолітів.

 

 

Аналітичною хімією та нафтопереробкою ми, звичайно ж, вдома не займаємося, проте прибрати неприємні запахи, вологу буває просто необхідно. Саме тому цеоліт використовують при зберіганні взуття, упаковок з медичними приладами, у супернаворочених посудомийних машинах, у безфосфатних пральних порошках, а також як наповнювачі котячих туалетів та в акваріумістиці. 

 

 

Мало хто вже пам'ятає блюдечка з сіллю між рамами, що ставилися, щоб не запітніли шибки взимку. У «порадах молодим господиням» також протягом десятиліть рекомендували покласти мішечок із сіллю у муку. Все для того ж – для підтримання певного рівня вологості. Зараз із цим цілком справляється цеоліт.

 

 

А як потрібен дезодорант у будинку! Питна сода, хлорка, безумовно, традиційно використовуються як побутові дезодоранти. Але не всюди їх наллєш. Чи не доводилося Вам чути історії, в якій допитлива дитина вивчала, за який час пилосос «викурить» цигарки? У шланг була щільно забита пачка цигарок, взято секундомір, на кнопку натиснули.

 

 

Пилосос впорався чи за 4, чи за 10 секунд. А запах немитої попільнички від нього виходив ще місяць, доки не окислилися природним шляхом смоли, що містилися в листі тютюну. Ті самі, про які МОЗ попереджає, і які осідають, не змиючись нічим, на стінках дихальних шляхів курців. Пилосос був старий, без сучасних змінних фільтрів. Експериментатор надовго припинив свою ненаукову діяльність.

 

 

Освіжувач для котячого туалету « Свіжі лапки » відмінно працює і в котячому лотку, і в холодильнику, якщо поставити його в невеликій ємності, і допоможе ліквідувати надмірну вологість. А найголовніше – він зовсім не токсичний. Адже цеоліт, його речовина, що діє, використовується і як мінеральна добавка в корм тварин, і як лікарський препарат для людей, у водоочисних приладах. Вода, легкі іони натрію і кальцію легко і вбираються в цеоліти, і віддаються ними. Токсичні речовини затримуються.

 

 

І ще один "біо-хімічний" момент. Найактивніше всі реакції йдуть межі контакту. Якщо ж цієї межі немає (речовина ввібралася в цеоліт), то нема чого окислюватися з виділенням речовин з різким запахом, нема на чому розмножуватися грибкам і мікробам. У цьому причина дезодоруючої (і частково дезінфікуючої) дії цеолітів.

 

И ещё один «био-химический» момент. Наиболее активно все реакции идут на границе контакта. Если же этой границы нет (вещество впиталось в цеолит), то нечему окисляться с выделением веществ с резким запахом, не на чем размножаться грибкам и микробам. В этом причина дезодорирующего (и отчасти дезинфицирующего) действия цеолитов.

 

Читайте також


Сорбент Антитоксин у ветеринарії

    Будь-яка наука розвивається по спіралі, і медицина – не виняток. Стають популярними одні методи лікування, потім їхня популярність падає, але відкриваються нові аспекти в с...

Гель-бальзам Іпофіт

                       Любителям та любителькам «кінських» препаратів інтернет-ветаптека 33 корови пропонує ку...

  1. Статті
  2. Як швидко усунути неприємний запах?