Як виїжджати закордон з домашньою твариною

Якщо у вас є улюблений вихованець, то навряд чи закордонна поїздка чи подорож обійдеться без нього. Підготовка до вивезення тварини за кордон процес є досить складним. Потрібно обійти безліч інстанцій та підготувати ветеринарно-дозвільні документи.


Потрібно зробити щеплення, поставити чіп, купити відповідну переноску. Найважливіше – це вакцинувати тварину від сказу не менше ніж за 30 діб та не більше ніж за 11 місяців до виїзду за кордон.


Необхідно враховувати, що вивезення навіть найдрібнішої тварини значно відрізняється від транспортування іншого вантажу. Всі тварини – це потенційні переносники інфекційних захворювань, і кожна країна прагне убезпечити себе від можливих проблем.


Порядок підготовки: оформлення документів

Правила ввезення та вивезення домашніх тварин можуть значно відрізнятися залежно від країни, куди Ви вирушаєте. Тому важливо заздалегідь проконсультуватися в посольстві або з досвідченим фахівцем, який перевозить тварин.


Важливо підготувати дозвільні документи для проходження митного контролю під час виїзду з країни:


1. Ветеринарний паспорт європейського зразка, з фотографією та даними про здоров'я, щеплення, чіпування, дегельмінтизації.
2. Дозвіл від Департаменту ветеринарного нагляду Міністерства сільського господарства.
3. Санітарно-ветеринарне свідоцтво Ф1 (сертифікат).
4. Ветеринарний дозвіл на ввезення та вивезення тварин з країни.
5. Проїзний документ (квиток) на тварину оформляється у суворій відповідності до вимог кожної транспортної компанії.


Всі документи повинні бути в ідеальному стані, перевірте ще раз ще раз, щоб уникнути «сюрпризів» у невідповідні моменти. Відправлення за кордон ускладнюється тим, що вивозячи вихованця з України, Вам потрібно буде ввезти його в іншу державу.


У зарубіжних країнах Європи дотримуються певних формальностей і бажано ознайомитися з ними заздалегідь. Після цього зібрати супровідні папери з урахуванням вимог, встановлених у країні, куди Ви вирушаєте.


Заборона на нестандартний багаж

Якщо кішка чи собака не щеплені від чуми та сказу, то офіційного дозволу на ввезення тварин на територію України отримати не можна, навіть якщо вакцинація не проводилася з об'єктивних причин. Забороняється ввозити до Росії звірів, які належать до виду, що вимирає.


Важливо! Заборону на ввезення тварини при перетині кордону можуть накласти навіть за незначних порушень формальностей.


Обов'язково потрібно отримати міжнародний паспорт та свідоцтво Ф1 (сертифікат) європейського зразка. Ці документи потрібні, щоби ввезти вихованця в іншу державу, а потім повернутися з ним в Україну.


Варто зважати на те, що при перетині кордону потрібно мати довідку від ветеринарної служби країни, яка була місцем вашого перебування. Якщо в державі, під час вашої поїздки були зареєстровані спалахи інфекційних захворювань, то ввезення тварини буде заборонено.


В цілому процес подорожі з собакою або кішкою вимагає багато терпіння, сил і грошових вкладень. Окрім цього будь-яка подорож для вашого вихованця – сильний стрес. Брати тварину із собою за кордон бажано лише у далекі та довгі поїздки.

Читайте також


Бігль - невтомний компаньйон для сім'ї

Бігль - активний і задерикуватий собака, з гладкою густою вовною і відмінним нюхом, здатний розвинути велику швидкість. Завдяки своєму чудовому нюху цих собак навчають для пошуку різних заборонени...

Хаскі - надійний і відданий друг

Хаскі міцно завоювали серця мільйонів людей у світі, завдяки своїй унікальній зовнішності та доброзичливим характером. Родом ці собаки із засніженого Сибіру, витоки яких йдуть від вовків. Вони сла...

Інфекція сечових шляхів у котів

  Навіть якщо домашні кішки фізично та психологічно схожі на своїх диких предків, їх умови життя змінилися через життя з людьми. Дієта з обробленими харчовими продуктами, цілеспрямований в...

Сказ у собак, у чому небезпека захворювання

  Сказ – інфекційне вірусне захворювання, яке передається через слину під час укусу. Не лише собаки, а й інші теплокровні тварини, навіть люди, можуть заразитися сказом. У собак симп...

  1. Статті
  2. Як виїжджати закордон з домашньою твариною