Калицивироз кошек

Каліцивіроз – поширене висококонтагіозне захворювання кішок, одна з найчастіших причин звернення до ветеринарного лікаря. Збудником є РНК - вірус Feline Calicivirus, уражаються органи дихання та нервова система, тому за відсутності лікування вірус може призвести до загибелі.

 

Зараження каліцівірусом відбувається аліментарно – через контакт із фекаліями, сечею, секретами слізних залоз, витіканнями з рота та носа, а також аерогенно. Тому, якщо в будинку є носій або хворий кіт із підтвердженим діагнозом, його необхідно обов'язково ізолювати від інших тварин та обробити всі предмети, з якими він контактував, дезінфікуючими засобами.

 

Основні симптоми захворювання:
• підвищення температури;
• схуднення;
• риніт;
• зниження апетиту або повна відмова від корму;
• кон'юнктивіт;
• кульгавість, хиткість ходи;
• агресія та зміни поведінки;
• виразки на слизових ротової порожнини та носа;
• кашель, чхання, хрипи;
• гіперсалівація – рясна слинотеча.

 

Якщо господар помітив у свого вихованця хоча б один із перерахованих симптомів, слід негайно звернутися до лікаря.
При зверненні до ветеринара слід обов'язково розповісти, коли почалися симптоми, як виявлялися, чи контакти з іншими тваринами, чи проводилася дегельмінтизація та вакцинація. Провівши огляд, лікар візьме матеріали для лабораторного дослідження – венозну кров, мазок із рота та очей. Це необхідно для виділення збудника шляхом постановки полімеразної ланцюгової реакції або імуногістохімічного фарбування. Крім цього, досліджується загальний та біохімічний аналіз крові для визначення загального стану організму. У деяких лікувальних закладах використовуються спеціальні експрес-тести для перевірки діагнозу.

 

Додатково може знадобитися рентген-діагностика при сильному кашлі та хрипах у легенях, а також хроматі, щоб уникнути пневмонії та травм.

 

Специфічного лікування від каліцівірозу кішок не знайдено, тому вся схема лікування спрямована на зняття симптомів та підтримку організму. Залежно від тяжкості хвороби можливе лікування як у стаціонарі, так і в домашніх умовах із контрольними відвідуваннями ветеринарного лікаря. При цьому слід чітко виконувати всі інструкції, видані ветеринаром. Тоді лікування кішки не займе багато часу, а одужання буде повним, без розвитку ускладнень дихальної та нервової системи. Однак, при невиконанні розпоряджень, захворювання може закінчитися розвитком серйозних ускладнень або смертю улюбленця.

 

Профілактичними заходами є ретельне прибирання лотків, мисок та улюблених іграшок кішки за допомогою дезінфікуючих розчинів (підійде звичайний хлоргексидин, мірамістин, перекис водню), провітрювання приміщення, де міститься вихованець, а також чітке виконання графіку вакцинації, дедегельмінтизації та обробки від ектопаразитів. Завдяки цим заходам пухнасті улюбленці не зіткнуться з таким важким захворюванням, як каліцивіроз.

Читайте також


Почечная недостаточность у собак

  Ниркова недостатність – це хвороба, що часто діагностується. Власники собак і котів повинні знати, що за жодних обставин це не можна недооцінювати, тому що, якщо захворювання не лі...

Ацидоз у корів

  Постановка діагнозу В основі діагностики аналізованої проблеми лежить вимір pH вмісту рубця або після його отримання від корови, або безпосередньо всередині передшлунка. Тема відбору ...

  1. Статті
  2. Калицивироз кошек