Небезпека укусу кліщів. Як захистити свого вихованця?

У літній період багато власників домашніх котів і собак спантеличені питанням захисту свого вихованця від кліщів.


Що потрібно знати про кліщі власникам котів та собак

Все різноманіття різновидів кліщів поділяється на два типи:

 

  • кліщі, що живуть під шкірою, отримали назву демодекозні;
  • кліщі, які закріплюються на поверхні шкіри, називаються іксодовими, саме вони становлять найбільшу небезпеку, оскільки є переносниками внутрішньоклітинних паразитів.


Найчастіше від цього виду кліщів страждають собаки, одержуючи від паразитів захворювання на піроплазмоз.


Піроплазмоз діє так: паразити потрапляють у кров собаки і починають під час свого розмноження руйнувати еритроцити. У собаки спостерігатиметься млявість, сильна температура, відмова від їжі. Далі розвивається анемія, аж до паралічу задніх лап.


Кішки так само схильні до небезпеки. Після укусу такого кліща кішка може захворіти на інфекційну анемію, хворобу Лайма, тейлеріоз.


Кожен господар має знати, що кліщі живуть у траві! Їх можна підчепити на вулиці біля будинку, у парку, бо про якість та частоту обробки місця найчастіше відвідувачам мало що відомо.


Для розпізнавання кліща необхідно знати, що найчастіше ці паразити закріплюються на лапах тварини, за її вухами та в області шиї та паху. Уважно оглядайте ці ділянки тіла свого улюбленця під час прогулянки та після неї.


Знайте, що кліщ, напившись крові, виростає в розмірах і нагадує з боку бородавку або пляму бруду. Ретельно перевіряйте всі темні плями на шкірі, які здадуться підозрілими.


Також пам'ятайте, що краще запобігти захворюванню, ніж ризикувати життям свого улюбленця!


Профілактика укусу кліщів

Обов'язково використовуйте засоби захисту від кліщів!


Необхідно придбати нашийник, що захищає тварину від бліх та кліщів. Цей засіб захисту відрізняється доступністю, великим вибором моделей від різних виробників та простотою використання. Але нашийник має застосовуватися комплексно з іншими захисними методами.


Для тварин, що мають довгу та густу вовну, ефективність нашийника як засобу захисту від укусу від кліщів буде низькою. Також пам'ятайте про своєчасну заміну нашийника, яка проводиться відповідно до інструкції від виробника, що додається до нього.


У зоомагазинах можна знайти ще один популярний засіб профілактики – краплі від кліщів. Їх слід наносити на загривок тварини. Слідкуйте, щоб тварина не вилизувала оброблену шерсть, наносьте краплі в важкодоступні для вихованця місця відповідно до вказівок з тексту інструкції, що додається. Ліки накопичуються в сальних залозах та волосках вовни тварини, поступово виділяючись і відлякуючи кліщів. Препарат вимагає досить частої обробки і може змитися водою під час купання або якщо тварина потрапить під дощ.


Також у продажу є спреї, які захищають невеликих тварин від паразитів, у тому числі і від кліщів. Перед застосуванням такого засобу захисту обов'язково проконсультуєтеся з ветеринарним лікарем і унеможливіть наявність у своєї кішки алергії або підвищеної чутливості шкіри. Не можна наносити засіб на пошкоджені ділянки шкіри. Слідкуйте, щоб при обробці тварини засіб не потрапив на слизові оболонки, у ротову порожнину. З плюсів даного засобу захисту фахівці відзначають швидке настання ефекту.


Порівняно недавно у нашій країні з'явився новий засіб захисту свійських тварин від кліщів. Були розроблені спеціальні таблетки для собак, які показали високу ефективність навіть за тривалих прогулянок. Кліщ гине відразу ж після укусу, але, проте, необхідно проводити огляд шкіри тварини, щоб уникнути алергічної реакції та пошкодження шкірного покриву.


Якому б способу захисту не віддав перевагу господар кішки чи собаки, пам'ятайте, що жодна з них не дає 100% гарантії ефективності. Завжди проводите ретельний огляд вихованця та будьте пильні у період підвищеної небезпеки укусів кліщів!

Читайте також


Що потрібно робити при копрофагії

  Кожному власнику собак важливо розуміти, що копрофагія – це не катастрофа, а звичайне явище у тваринному світі. Багато вихованців їдять свої екскременти і не лише свої, а й інших т...

Папуги Корелла - догляд та харчування

  Про папуг корела говорять, що вони найрозумніші і досить невибагливі особини серед домашніх пернатих. Доглядати їх нескладно, тому часто любителі птахів вибирають саме їх. Перш ніж ...

Домашнє дресирування собак

  Багато людей, заводячи тварин, зовсім не знають, як їх доглядати, годувати, дресирувати. А це є дуже важливою складовою емоційного та фізичного стану вихованця. Деякі породи собак тренув...

  1. Статті
  2. Небезпека укусу кліщів. Як захистити свого вихованця?