Домашнє дресирування собак

 

Багато людей, заводячи тварин, зовсім не знають, як їх доглядати, годувати, дресирувати. А це є дуже важливою складовою емоційного та фізичного стану вихованця. Деякі породи собак тренувати легше. Цуценята дресируються складніше через погано розвинену м'язову систему. Але, незалежно від віку, кожного собаку необхідно навчати командам. Існує безліч методів, які полегшують цей процес і господареві, і вихованцю:

• Перед тим, як завести собаку, потрібно продумати, де буде її спальне місце. Там вона ходити в туалет не буде, тому що це її «дім».
• Обов'язково скласти графік прогулянок. Вигулювати цуценя потрібно набагато частіше, ніж дорослу особину. Дорослій собаці необхідно виходити на вулицю не менше трьох разів на день. Цуценя потрібно виводити щоразу, через годину після годування, для вироблення звички, а також перед сном.
• Якщо собаку годувати за графіком, до туалету вона теж ходитиме за розкладом.
• За хорошу поведінку, вихованця треба хвалити. Робити це можна за допомогою слів і ласки, або, балуючи ласощами.
• Залишивши собаку під час процесу випорожнення, не потрібно карати її фізично. Не давши закінчити цю дію, відразу винести на вулицю, показавши спеціальне місце, і похвалити, якщо собака доробив свою справу. Якщо ж вона вже закінчила дію в будинку, не варто тикати її носом, інакше вона почуватиметься «грязнулею». Краще показати їй пляму, і строгим голосом лаяти. Вона все зрозуміє.


Основні команди

Починати навчати вихованця слід після повного його звикання до нового будинку та господаря. При правильному виконанні команд деякий час собаку потрібно заохочувати смачними ласощами. Насамперед необхідно навчити її командам «сидіти» і «лежати». Для цього треба встати перед собакою і чітко скомандувати голосним голосом «сидіти», при цьому злегка натиснувши на задок собаки, повторюючи команду, поки вона не сяде. Після того, дати їй заохочення у вигляді смачного шматочка. Продовжуватиме навчання цій команді протягом 10-20 хвилин. Не важливо, наскільки плідно пройшов урок, слід відкласти тренування на завтра. Коли вихованець навчиться цього, перейти до нової команди «лежати». Спочатку слід команда - «сидіти», а потім трохи потягнути її за передні лапки, щоб укласти на підлогу. Після виконаної роботи, заохотити вихованця ласощами. Продовжувати заняття 10-20 хвилин. На третій день собака має бути задіяний у двох командах – і «сидіти», і «лежати». Якщо вона не хоче виконувати команди, припиняти заняття не потрібно. Після освоєння легких команд можна переходити до команд складніше. Кожній із них треба приділяти окремий день, щоб не заплутати тварину.


Інші команди

• "Дай лапу". Потрібно вибрати лапу собаки, яку вона завжди подаватиме. Коли собака сяде, скомандувати їй "дай лапу", піднімаючи її вгору і опускаючи вниз. Рука, якою беруть лапу собаки, теж завжди має бути та сама.
• "Перевернись". Якщо є можливість, то краще робити цю команду вдвох. Дати собаці команду лежати, а потім один повертає собаку, а інша людина тримає перед нею заохочення.
• «Голос» Коли вихованець сидить, потрібно скомандувати йому «голос», і самому господареві почати гавкати. Гавкати та промовляти команду потрібно доти, доки собака це не повторить. Коли вона загавкає, продовжувати говорити команду «голос», але самому не гавкати. Сказати "голос" 5-8 разів, поки собака не почне гавкати тільки через команду "голос", а не через те, що господар гавкає.
• "Стояти". Цю команду також легше виконувати удвох. Покласти смакоту за кілька кроків від тварини. Якщо воно спробує підійти до нього, то впевнено притримати нашийником, повторюючи «стояти».
Повторити цю команду п'ять разів, потім сказати «Добре» та відпустити собаку. Було б непогано переносити заохочення до різних місць і потім згодом прибрати його зовсім. Собака отримає своє частування за свої старання та виконання завдання.

Читайте також


Годування собак сухим кормом: за та проти

  Зараз серед професійних собаківників немає єдиної думки щодо застосування сухих кормів у харчуванні собаки. Є затяті противники такого виду вигодовування, протилежний табір вважає таке х...

Автоматична годівниця для котів та собак

  Домашніх тварин необхідно регулярно годувати. Особливо це стосується періоду росту та хвороби, коли правильне регулярне харчування є запорукою нормального росту та швидкого одужання. ...

Чим хворіють свині

  Як і більшість тварин, свині досить часто хворіють. Тому важливо вчасно помітити і попередити початок недуги. Почнемо з того, що існує низка причин, через які може статися недуга: ...

  1. Статті
  2. Домашнє дресирування собак