Мастит у кішок після вагітності.

 

Мастит – нерідке захворювання, яким можуть страждати кішки. Основна причина його розвитку – післяпологові ускладнення чи ушкодження. Функціонування молочних залоз закладається ще під час вагітності. Вже першому етапі розвитку плодів помітні значні зміни у тому стані. Соски збільшуються в розмірах, набухають, набувають яскравішого рожевого відтінку. У цей час вони дуже чутливі. Тварина може навіть негативно реагувати на торкання до них при пальпації.

 

  Але вони не просто чутливі зараз, а ще й дуже вразливі. Зважаючи на своє збільшення і набухання, вони стають схильні до звичайних механічних пошкоджень ззовні. Дивно, але кішка може подряпати соски, навіть прогулюючись травою. У момент вагітності "закладаються" та "дані" про кількість молока, необхідного для вигодовування кошенят. Чим їх більше, тим більше молока вироблятиметься спочатку.
  А основна небезпека для молочних залоз кішки настає з пологів, коли кошенята з'явилися на світ. І ця патологія зветься мастит.

 

  Скупчення молока - причини та лікування


  Найперша причина розвитку захворювання - перенакопичення у молочних залозах молока та його застій. Статися це може через те, що кошенята не використовують виробляється кількість поживної рідини. Помітити це можна за кількома симптомами. Кішка стає млявою, у неї піднімається температура, причому в ділянці живота та сосків вона буде особливо високою. Самі соски будуть значно збільшені у своїх розмірах, а ореоли навколо них сильно набряклими. У міру розвитку захворювання залози твердітимуть дедалі більше. Спочатку розвиток хвороби можна зупинити самостійно, але все ж таки краще звернутися до ветеринара. Необхідно видалити вміст молочних залоз, який представлятиме зовсім не рідину, а сирно-гнійну масу з кров'ю. Іноді у важких випадках проводиться навіть хірургічна операція. Але у будь-якому випадку, після видалення вмісту молочних залоз потрібно буде провести антибіотикотерапію. Адже в момент накопичення молока та неможливості його відтоку, у ньому починає розмножуватися бактеріальна флора. А все це разом може призвести навіть до смерті тварини.

 

  Пошкодження сосків - причини та лікування


  Ще одна часта причина виникнення маститу після вагітності - зовнішні ушкодження сосків. Нанести їх можуть самі кошенята під час годування. Так часто буває, якщо кошенят занадто багато або молока у матері мало. Зайва кількість ссання призводить до того, що соски висушуються та тріскаються. Також малюки можуть пошкодити його початківцями прорізатися зубками або коли борються за місце для годування. У місце рани потраплятимуть бактерії, які знайдуть собі ідеальне місце для проживання. Адже сосок більшу частину часу вологий від слини кошенят чи молока, та й ушкодження через постійне ссання не загоїться. Так розвинеться інша форма маститу.


  Симптоматика його буде очевидною. У більшості випадків кішка просто відмовляється годувати кошенят, не дає їм смоктати, може жалібно нявкати. У міру розвитку хвороби у неї підвищуватиметься температура тіла. Лікування тут краще довірити ветеринару. Фахівець обов'язково проводить антибіотикотерапію місцевої та внутрішньої дії. Призначить і регулярне оброблення ушкоджень. Як правило, в більшості випадків потрібне відлучення кошенят від кішки.

Читайте також


Домашня шиншила.

  Шиншила - милий гризун, який може стати справжнім молодшим членом сім'ї на 20-25 років. Так довго звірятка можуть жити у неволі. Завдяки своїй пухнастій шубці, шиншили свого часу опинили...

Міні пиги або карликова свинка

  На даний час стало дуже популярним мати якогось екзотичного домашнього вихованця. Карликова свинка - одна з таких. Міні пиги вивели з диких африканських свиней досить давно, але в будинках, ...

Кастрація котів. Плюси та мінуси цієї операції.

У процесі кастрації видаляються статеві залози (насінники) у самців, що забирає вони здатність відтворювати потомство.   Як правило, кастрацію котів виконують у профілактичних та лікувальних...

Тривалість життя британських кішок

Ці милі, пухнасті створіння завоювали мільйони сердець любителів сімейства котячих. Їх вважають не просто домашніми вихованцями, а повноцінними членами сім'ї, тож господарі замислюються над термін...

  1. Статті
  2. Мастит у кішок після вагітності.