Мастит у кішки. Лікування та профілактика.

 

Мастит – запалення молочних залоз. Особливо поширене серед кішок, що годують. Хвороба призводить до запалення двох - трьох пакетів молочних залоз, або всіх залоз одночасно.

 

  Причини виникнення маститу:

  - Спадковість;
  - застій молока, викликаний передчасним відлученням кошенят від грудей;
  - травми, забиття у сфері молочних залоз, укуси кошенят;
  - тяжка вагітність, патологічні пологи, інфекції репродуктивної системи;
  - переохолодження


  Симптоми захворювання:

  - Збільшення грудних залоз- вони стають гарячими, дотик до них болісно;
  - почервоніння дома запалення;
  - водянисті, сирні виділення при натисканні на сосок, що іноді нагадують кефір, іноді гнійні з домішками крові.

  Тварина пригнічена, нікого не підпускає, постійно лежить, зализує хворе місце. Температура підвищена на один, два градуси.

 

  Діагностика та лікування маститу


  На самому початку недуга не виявляється. Щоб його уникнути важливо стежити за станом кішки, що недавно народила або годує, а також у той період, коли кошенят відібрали від грудей.

 

  Якщо ви помітили, що тварина апатична, весь час лежить, відмовляється від їжі, виміряйте температуру та огляньте молочні залози. До відвідування ветлікарні, забезпечте кішці спокій, кошенят ізолюйте, обмежте пиття.

 

  При визначенні курсу реабілітації ветлікар з'ясовує дату останніх пологів, як вони пройшли та як протікала вагітність, чи не було раніше проблем із молочними залозами, вимірює температуру тощо.

 

  Уражені місця обколюють новокаїном та біциліном, якщо хвороба запущена, застосовують антибіотики. За відсутності ефекту курс уколів повторюють. У вигляді додаткової терапії показані спиртові компреси, теплі закутування.


  Профілактика маститу


  Щоб попередити запалення молочних залоз, необхідно правильно доглядати вихованця. Бажано вилікувати від глистів та бліх, оскільки наявність паразитів послаблює захисні сили організму. При можливості якомога довше не віднімати від грудного годування кошенят, щоб уникнути застійних процесів.

 

  Підберіть повноцінний харчовий раціон, збагачений вітамінами, він підтримає котячий імунітет для боротьби з бактеріями. Своєчасна дезінфекція ран, подряпин та тріщин на сосках, вміст у теплі, лікування ускладнень після пологів – запорука здоров'я вашої кішки.

 

Читайте також


Мастит у кішок після вагітності.

  Мастит – нерідке захворювання, яким можуть страждати кішки. Основна причина його розвитку – післяпологові ускладнення чи ушкодження. Функціонування молочних залоз закладається ще...

Домашня шиншила.

  Шиншила - милий гризун, який може стати справжнім молодшим членом сім'ї на 20-25 років. Так довго звірятка можуть жити у неволі. Завдяки своїй пухнастій шубці, шиншили свого часу опинили...

Міні пиги або карликова свинка

  На даний час стало дуже популярним мати якогось екзотичного домашнього вихованця. Карликова свинка - одна з таких. Міні пиги вивели з диких африканських свиней досить давно, але в будинках, ...

  1. Статті
  2. Мастит у кішки. Лікування та профілактика.