Дегельмінтизація котів. Навіщо потрібно регулярно відвідувати ветеринара?

 

Дегельмінтизація котів - актуальне питання для власників не тільки котів, а й інших домашніх вихованців. Щоб не заразитися глистами, господарям потрібно вміти помічати симптоми глистової інвазії у сімейства котячих і вчасно звертатися до ветеринарного лікаря. У таких випадках від вихованця залежить стан здоров'я власника.

 

Клінічна картина зараження нематодами котів


Незалежно від того, яким типом черв'яків інфікований домашній вихованець, симптоматика схожа між собою. Проявляється гельмінтоз такими змінами в стані здоров'я тварин:

- втрата апетиту;
- тьмяність шерсті;
- різке зниження загальної ваги за короткий період часу;
- непродуктивний, частий кашель;
- непрохідність у кишечнику, запор або навпаки пронос;
- млявість.

Коли глистова інвазія протікає у важкій формі, в калі, під хвостом, на речах можна побачити гельмінтів або їхні яйця, іноді тварину рве. Встановити тип черв'яків можуть тільки в лабораторних умовах. Виходячи з результатів аналізів, ветеринар підбере протигельмінтний засіб, який допоможе в короткі терміни позбутися інфекції. Після курсу протиглистової терапії, потрібно поприймати сорбенти. Вони потрібні, щоб позбавити організм хворого кота від інтоксикації загиблими нематодами.

У профілактичних заходах дегельмінтизацію котів потрібно проводити 1 раз на 3-6 місяців залежно від частоти прояву глистової інвазії. Якщо в будинку проживають інші тварини, які контактують з інфікованим котом, їх також проліковують. Навіть якщо в інших улюбленців немає жодних проявів інвазії, потрібно все одно дати їм протиглистні препарати.

 

Лікування глистової інвазії у котів


Щоб позбавити кота глистів, потрібно дати йому протигельмінтний препарат. Ветеринари рекомендують застосовувати ліки широкої сфери дії, що знищують круглі та стрічкові черв'яки. Серед найбільш активних діючих речовин можна виділити пірантел, імідаклоприд, дронтал.

Ветеринарні препарати від глистів випускають у формі таблеток, але існують антигельмінтні ліки у вигляді крапель, які позбавляють не тільки черв'яків, а й ектопаразитів. Наносяться вони на холку і розподіляються по всьому хребту. Забороняється таблетки для собак давати котам і навпаки.

Проводити дегельмінтизацію котам потрібно за 2 тижні до зв'язки, перед вакцинацією і через 21 день після окоту. У цей час потомству також проганяють глистів. Давати препарати потрібно вранці, щоб мати можливість проконтролювати стан кота. Якщо у вихованця є блохи, їх також потрібно протравити, щоб уникнути рецидиву. Доведено, що деякі блохи є переносниками нематод.

Translated with DeepL.com (free version)Робити дегельмінтизацію потрібно обов'язково, адже багато типів глистових інвазій передаються людині. Особливо якщо вдома є маленька дитина, необхідно робити профілактику регулярно. Коли дають препарат, звертають увагу на дозування. Якщо не дотриматися рекомендацій лікаря або запобіжних заходів, зазначених в інструкції до препарату, тварина може загинути або отруїтися.

Читайте також


Як виїжджати закордон з домашньою твариною

Якщо у вас є улюблений вихованець, то навряд чи закордонна поїздка чи подорож обійдеться без нього. Підготовка до вивезення тварини за кордон процес є досить складним. Потрібно обійти безліч інста...

Бігль - невтомний компаньйон для сім'ї

Бігль - активний і задерикуватий собака, з гладкою густою вовною і відмінним нюхом, здатний розвинути велику швидкість. Завдяки своєму чудовому нюху цих собак навчають для пошуку різних заборонени...

Хаскі - надійний і відданий друг

Хаскі міцно завоювали серця мільйонів людей у світі, завдяки своїй унікальній зовнішності та доброзичливим характером. Родом ці собаки із засніженого Сибіру, витоки яких йдуть від вовків. Вони сла...

  1. Статті
  2. Дегельмінтизація котів. Навіщо потрібно регулярно відвідувати ветеринара?