Захворювання сечостатевої системи у собак

 

Як і у людей, у тварин, тим більше похилого віку, часто виникають проблеми зі здоров'ям. Не виключені захворювання органів сечовидільної системи.


Дана система включає нирки, сечовий міхур, сечоводи, простату у собак і уретру. Головними робочими органами є нирки. Вони підтримують рівновагу меду водою та мінеральними речовинами, а також виводять продукти обміну.


Часте і утруднене сечовипускання або його відсутність, безмірна спрага, мимовільне сечовипускання або часте, але в невеликих кількостях всі ці симптоми можуть вказувати на захворювання сечостатевої системи. Будь-який із симптомів може супроводжуватися блюванням, втратою ваги та апетиту, кров'ю або гноєм у сечі, можлива поява згорбленої пози.


Організм і кров очищаються нирками від більшості продуктів обміну. Коли нирки не справляються з цією роботою, можливий розвиток ниркової недостатності. Найчастіше виникає хронічна ниркова недостатність. Вона буває у собак будь-яких порід та у будь-якому віці. Ознаками цієї недуги є надзвичайна спрага, втрата апетиту, ваги, збільшене сечовипускання, а також блювання. На момент встановлення діагнозу нирки можуть бути вже значною мірою пошкоджені. За той час, поки хвороба поступово прогресує, у тварини може розвинутися анемія, губи та ясна стають блідими. У крові накопичуються продукти життєдіяльності організму. Вихованець стає пригніченим, слабким і млявим, легко може наступити зневоднення. Таким тваринам необхідно забезпечувати постійний доступ до води.


Ще частіше з'являються камені в сечовому міхурі, що буває як у собак, так і в сук. Деякі породи, наприклад, такі як такса і пекінес, більше за інших схильні до цього захворювання, ніж інші. А ось далматини, наприклад, мають вроджену ваду ферментів, яка сприяє створенню особливого різновиду каменів.


Невеликі камені у собак можуть проникнути в уретру, викликаючи непрохідність сечових шляхів. Приватне сечовипускання у невеликих кількостях або утруднене сечовипускання, по краплях, неприємний запах чи кров у сечі може вказувати на наявність каміння. Камені в сечовому міхурі можуть виникнути через інфекцію. Необхідне лікування, може знадобитися навіть хірургічне втручання. Утворення нового каміння в даній ситуації можна уникнути зміною в раціоні вихованця та медикаментозним лікуванням.


У кабелів у ділянці основи сечового міхура є заліза, що називається простатою. При запаленні простати у тварини спостерігається висока температура, утруднене і навіть хворобливе сечовипускання, гнійні виділення, можлива згорблена поза. Це запалення називається простатитом. Це бактеріальна інфекція, лікування якої проводиться антибіотиками, у занедбаних випадках може перейти у хронічну форму.


Циститом називається запалення сечового міхура, яке зустрічається у собак обох статей і також має бактеріальну природу. При циститі спостерігається утруднене та хворобливе сечовипускання, можливі виділення. Для лікування цього захворювання також потрібні антибіотики.

Читайте також


Дегельмінтизація котів. Навіщо потрібно регулярно відвідувати ветеринара?

  Дегельмінтизація котів - актуальне питання для власників не тільки котів, а й інших домашніх вихованців. Щоб не заразитися глистами, господарям потрібно вміти помічати симптоми глистової...

Як виїжджати закордон з домашньою твариною

Якщо у вас є улюблений вихованець, то навряд чи закордонна поїздка чи подорож обійдеться без нього. Підготовка до вивезення тварини за кордон процес є досить складним. Потрібно обійти безліч інста...

Бігль - невтомний компаньйон для сім'ї

Бігль - активний і задерикуватий собака, з гладкою густою вовною і відмінним нюхом, здатний розвинути велику швидкість. Завдяки своєму чудовому нюху цих собак навчають для пошуку різних заборонени...

  1. Статті
  2. Захворювання сечостатевої системи у собак