Імуностимулятори для сільськогосподарських тварин

Головне завдання імунної системи – збереження, підтримка сталості внутрішнього середовища організму (гомеостазу).
Імунітет – складноорганізований механізм, який разом із ендокринною та нервовою системою визначає, підтримує індивідуальність організму. Також він підвищує стійкість до зовнішніх, а також до внутрішніх патогенних факторів. При цьому імунна система, будучи багатокомпонентним регулятором, який охоплює практично всі грані життєдіяльності, діє суто вибірково по відношенню до певних хвороботворних агентів. У той же час «захисник, чистильник організму», мобілізуючи сили на боротьбу з патогенними факторами, іноді торкається корисних клітин організму. В результаті може розвинутись аутоімунне захворювання, яке характеризується ослабленням організму, а також алергічними реакціями. Щоб уникнути таких несприятливих ситуацій, лікування, профілактики захворювань домашніх тварин потрібно підходити відповідально з підвищеною увагою. Особливу роль цих процесах грають загальнозміцнюючі кошти.

Імуностимулятори – особлива група ветеринарних препаратів, які мають загальнозміцнюючу дію на організм, безпосередньо впливаючи на клітинні, гуморальні реакції імунної системи тварин. При цьому конкретний імунний стимулятор діє вибірково ту чи іншу область імунітету. Тому при застосуванні таких засобів важливо консультуватися з фахівцями з ветеринарії. За допомогою цих препаратів проводиться ефективна профілактика різних вірусних, інфекційних захворювань, стимулюється регенерація тканин, підвищується ефективність вакцинації ослаблених тварин. При цьому імунні стимулятори для тварин мають суворі обмеження щодо застосування.

Імуномодулятори (ІМД) почали входити до ветеринарної практики близько двадцяти років тому. Найчастіше західні варіанти таких речовин називаються біологічно активними добавками (БАД). При цьому нерідко відзначаються ситуації, коли властивості ІМД приписуються звичайним харчовим білково-вітамінним добавкам. ІМД є лікарськими засобами, які можуть впливати на імунну систему тварин залежно від її вихідного стану. Саме тому застосування таких речовин без урахування імунного статусу конкретної тварини може призвести до загострення захворювання. У будь-якому випадку важливо використовувати препарат осмислено, представляючи саме цілі, завдання його застосування. При цьому важливо враховувати, що різні імунні модулятори мають антиоксидантні, антивірусні, детоксикуючі, адаптогенні властивості.

Види імуностимуляторів
Імунні стимулятори в залежності від їх складу, походження можна поділити на такі види:

  • Природні препарати – нуклеїнат натрію, робот, гамапрен, сальмозан, фостпреніл, достин.
  • Синтетичні – глікопін, імунофан, ронколейкін, анандін, камедон, максидин.
  • Комплексні речовини – кіпорон, мастим-OL, гамавіт.

Пробіотики, що містять біфідо- та лактобактерії, також можна віднести до імуностимуляторів. Їх застосовують при алергіях, аутоімунних хворобах.

Правила застосування засобів, що стимулюють імунітет


У результаті захворювання відбувається мобілізація сил організму боротьбу з патогенними чинниками. Імунітет тварин у таких випадках виснажений, тому його надмірна стимуляція може нашкодити, викликавши алергію чи загострення хвороби. У будь-якому випадку важливо дотримуватися правильного дозування. Крім того, слід дотримуватись деяких правил:
застосовувати одночасно кілька стимулюючих препаратів неприпустимо: краще зупинитися однією;
при прогресуванні захворювання доцільно використовувати сильніші речовини ІМД: ронколейкін, імунофан, гапапрен, фоспреніл.
Основні імунні препарати (ІМД):

  • Нуклеопептид,гамавіт, мастим за своєю суттю, складом є біостимуляторами, які підвищують стійкість організму до вірусних, інфекційних захворювань. При цьому нуклеопептид є екстрактом селезінки ВРХ, що активізує антитоксичну функцію печінки тварин.
  • Галавет, гамапрен, фоспреніл знижують ризик виникнення аутоімунної реакції, зменшують інтоксикацію організму, створюють умови для знищення вірусу.
  • Ронколейкін застосовується тільки в крайніх випадках при реальній загрозі життю самої тварини, оскільки цей препарат має найбільший вплив на імунітет, проводячи «шокову терапію».
  • Неоферон, кінорон є інтерферони, які пригнічують віруси, а також пухлинні клітини.
  • Глобфен – імуноглобулін, який застосовується за необхідності придушити розмноження вірусів та мікробів.
  • Трифузол – препарат нового покоління, імуномодулятор, що захищає серце та печінку. Також цей засіб має ранозагоювальну, протизапальну, антиоксидантну дію. Ефективний для профілактики лікування різних захворювань ВРХ, МРС, коней, свиней, кішок, собак, птиці в комплексі з іншими ліками.
  • Метилурацил 0,5 Укрветбіофарм застосовується для активізації обмінних процесів, лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, загоєння ран, відновлення тканин с/г тварин та домашніх вихованців.
  • АСД-2 відновлює гормональний фон, активізує ЦНС, вегетативну нервову систему, нормалізує діяльність травної системи, підвищує опірність організму. Фракція АСД-2 є рідиною темно-червоного або жовтого кольору для перорального і зовнішнього застосування.

Придбати в Україні імуностимулятори
Компанія ветеринарна аптека 33 корови пропонує через інтернет широкий вибір стимуляторів імунітету за вигідною ціною з доставкою всередині герметичного контейнера зручним для замовника способом. Наші ветеринари у кожному конкретному випадку допоможуть підібрати оптимальний засіб ІМД, а також визначити відповідну схему його застосування.

Читайте також


Пробіотики Байкал та їх замінники

Пробіотики Байкал - це відмінний препарат, спрямований на нормалізацію роботи ШКТ тварин. Сьогодні пробіотики Байкал випускаються для різних видів тварин, наприклад, для великих і дрібних тварин, бдж...

Інфекційні захворювання тварин, правильне використання Байтрил Bayer

Інфекційні захворювання тварин Існує широкий ряд захворювань, які мають здатність передаватися від зараженої тварини до здорової і цим викликати так звані епізоотії. Ці захворювання ще називають інфе...

Коли варто використати протизапальні мазі?

Протизапальні мазі для тварин Багато хто з нас у когось у квартирі або в будинку мешкають тварини часто зустрічаються з усілякими хворобами. Серед яких нерідко бувають захворювання опорно-рухового ап...

  1. Статті
  2. Імуностимулятори для сільськогосподарських тварин