Інфрачервоні лампи для ветеринарії.

Інфрачервоні лампи – це універсальний прилад
Виконує одночасно кілька корисних функцій і використовується у харчових, медичних, сільськогосподарських галузях та багатьох промислових виробництвах.

 

Випромінювання інфрачервоного (теплового) спектру було відкрито ще на рубежі 18 та 19 століть, але широке практичне застосування інфрачервоні лампи отримали лише в середині минулого століття. Наприклад, у промисловості такі випромінювачі експлуатуються, як засіб для швидкого та рівномірного висушування, зокрема, при фарбуванні та розтині лаком металевих або дерев'яних конструкцій. У медицині інфрачервоне випромінювання застосовується як потужний дезінфікуючий засіб. Крім того - багато фізіотерапевтичних процедур також супроводжуються дією спрямованого теплового випромінювання. У харчовій промисловості теплові лампи використовуються для просушування та знезараження сипучих продуктів харчування. Ну а для тваринників та ветеринарів випромінювачі спрямованої теплової дії стали справжньою знахідкою та великою підмогою при вирощуванні та догляді за тваринами, особливо у їхньому ранньому віці.

 

ІКЗ та ІКЗК лампи


Розрізняють два основні види теплових ламп - ІКЗ та ІКЗК. Перша, інфрачервона дзеркальна – використовується одночасно і як джерело світла, і як джерело тепла. Найчастіше такі світильники застосовуються в теплицях та оранжереях. Другі, інфрачервоні дзеркальні із забарвленою колбою частіше можна зустріти у приміщеннях тваринницького та промислового призначення. Завдяки своїм спеціальним властивостям такі випромінювачі перетворять електричну енергію на потужні, ефективні обігрівачі спрямованої дії. Купити в Україні інфрачервоні лампи можна у ветеринарній аптеці "33 корови". Інформацію про ціни на лампи ІКЗК Helios або PAR 175W INTERHEAT можна дізнатися прямо на сайті (або зателефонувавши).

 

Використання інфрачервоного випромінювання у тваринництві та ветеринарії

Чим же такі привабливі інфрачервоні лампи для тваринників? Основне - це своєю спрямованою дією. Коли в одному приміщенні знаходяться тварини різної вікової групи – існує проблема у створенні мікроклімату, однак комфортного і для дорослих, і для новонароджених тварин. Проте рівномірне прогрівання всього корівника, чи свинарника, чи пташника економічно не доцільно. І тут приходять на допомогу теплові випромінювачі спрямованої дії. Достатньо розмістити одну або кілька (залежно від розміру поголів'я) таких випромінювачів безпосередньо над молодняком – і проблема обігріву тварин вирішена. Таким чином вирішуються одразу два завдання – зберігається молодняк та економляться кошти, адже ціна на інфрачервоні лампи в Україні значно вигідніша, ніж обігрівачі чи опалювальні системи.

 

Також було проведено дослідження, які довели, що використання інфрачервоних ламп у тваринництві впливає і на відгодівельні показники обійстя. Завдяки, в буквальному значенні, живому впливу таких випромінювачів у тварин підвищується апетит, покращується засвоюваність кормів, зміцнюється імунітет і, як наслідок – скорочується відгодівельний період та підвищується продуктивність господарства.

 

Крім прямого впливу на метаболічні процеси та на загальний стан тварин – використання теплових випромінювачів має також гігієнічне та ветеринарне значення. Підтримуючи в сухому стані сіно, корми, підстилки та вольєри можна уникнути поширення хвороботворних організмів, а бактерицидні властивості інфрачервоного випромінювання допомагають впоратися із низкою захворювань на самому початку їх виникнення. Ефективне використання ІКЗК ламп при лікуванні суглобових захворювань, при розтягуваннях, запальних процесах у м'язах та внутрішніх органах.

 

Однак слід пам'ятати, що експлуатація ламп інфрачервоного спектра випромінювання повинна проводитися строго відповідно до інструкції та використання запобіжних заходів. Існує ряд захворювань, при яких використання таких випромінювачів протипоказано, зокрема, їх не можна використовувати при гнійних запальних процесах та проблемах із зором.

Читайте також


День кажанів

Кажани являють собою загадкових для людини тварин, оскільки періоди активності цих видів не збігаються. Перебуваючи на природі серед лісу, біля печер, водойм, людина може сприймати лише тіні, які без...

Кормові добавки та премікси для бройлерів

Як правильно використовувати кормові добавки та премікси для бройлерів При промисловому вирощуванні бройлерів велике значення мають новітні технології у виробництві кормів. Повноцінні поживні реч...

Препарати заліза для с/г тварин

Купити препарати заліза Здоровий зростаючий організм потребує інтенсивних обмінних процесів, які забезпечують активність, рухливість, динамічний кровообіг, насичення киснем усіх тканин та органів. За...

  1. Статті
  2. Інфрачервоні лампи для ветеринарії.