Що потрібно робити при копрофагії

 

Кожному власнику собак важливо розуміти, що копрофагія – це не катастрофа, а звичайне явище у тваринному світі. Багато вихованців їдять свої екскременти і не лише свої, а й інших тварин у дикій природі. Домашні ж тварини не мають ні найменшого поняття, що така поведінка, для більшості людей вважається неприємною і часом огидною.

Спроба покарати нашого брата меншого не увінчається успіхом, їм потрібно йти іншим шляхом. Насамперед слід вихованця показати ветеринару для ретельного обстеження. Трапляється так, що внутрішні паразити або деякі медичні препарати можуть спричинити або сприяти копрофагії. Після ретельного обстеження та належного лікування проблем можна уникнути.

Якщо немає явної медичної причини, то найбільш ефективним способом, щоб перешкоджати бажанню їсти фекалії, потрібно видалити всі фекалії з навколишнього середовища собаки, в якій вона може бути якнайшвидше. Найкраще, якщо собака може бути під пильним наглядом як у дворі, так і на прогулянках.

Будь-які сліди у дворі повинні бути утилізовані та перебувати поза досяжністю собаки. Якщо у Вас у сім'ї є ще кіт або кішка, то слід стежити і за тим, щоб у лотку для туалету також не залишалися фекалії. Дуже багато особин реагують на запах добавок, і починають ритися у вмісті контейнера.

Вихованцю в таких випадках слід приділяти більше уваги, іграшок, ласощів, кісток, що допоможе відволікти собаку від їжі «какашок», адже багато хто займається цим просто, щоб позбутися нудьги. Деякі ветеринари припускають, що часте годування консервами може у майбутньому імітувати текстуру калу і цим зменшити бажання вихованця є фекаліями.

Очевидно ж, що багато власників знаходяться далеко від дому протягом дня (або ночі), будучи на роботі або з інших причин. Тому вони не завжди можуть вчасно прибрати кал з лотка, щоразу як вихованець спорожнитися. Для такого випадку існують харчові домішки, які після переробки роблять фекалії неприємними для нашого брата меншого.

Деякі з них включають подрібнений ананас, квашену капусту, консервований гарбуз, сірку, B-комплекс вітамінів, глутамінову кислоту і глутамат натрію. Але на сьогоднішній день це не є панацея, оскільки наукові дослідження, що проводяться, не встановили 100% ефективність цих різних добавок.

Є низка продуктів на ринку, які були розроблені спеціально, щоб відучити собаку від копрофагії. Вони зазвичай випускаються у вигляді порошку, який призначений для змішування зі звичайною їжею на щоденній основі. Ці продукти продаються як нешкідливі для собак, а як ефект: стілець собаки особливо неапетитний.

Згідно з попередженнями виробників цих добавок, власники повинні використовувати їхню продукцію протягом відносно короткого періоду часу. Інший спосіб, який також використовується в деяких випадках - застосування добавок з блювотним ефектом.

Підставою для цього методу “лікування” є те, що у собак розвиватимуться негативні асоціації між їжею фекалій та блювотою, яка у свою чергу перешкоджатиме або, принаймні, зменшуватиме його бажання ковтати кал. Але ці добавки або блювотні засоби не завжди ефективні. Тим не менш, багато людей підтверджують, що більшість із цих методів допомагають у цих ситуаціях.

Якщо власник зауважує, що його собака їсть фекалії, він повинен відразу ж звернутися до ветеринара, щоб переконатися, що поведінка не спричинена якимось іншим захворюванням. Вихованці, які страждають на копрофогію мають підвищений ризик розвитку інфекційних захворювань внутрішніх органів, появи паразитів, ковтаючи яйця паразита або личинки, що відклалися у фекаліях інших тварин.

Читайте також


Папуги Корелла - догляд та харчування

  Про папуг корела говорять, що вони найрозумніші і досить невибагливі особини серед домашніх пернатих. Доглядати їх нескладно, тому часто любителі птахів вибирають саме їх. Перш ніж ...

Домашнє дресирування собак

  Багато людей, заводячи тварин, зовсім не знають, як їх доглядати, годувати, дресирувати. А це є дуже важливою складовою емоційного та фізичного стану вихованця. Деякі породи собак тренув...

Годування собак сухим кормом: за та проти

  Зараз серед професійних собаківників немає єдиної думки щодо застосування сухих кормів у харчуванні собаки. Є затяті противники такого виду вигодовування, протилежний табір вважає таке х...

  1. Статті
  2. Що потрібно робити при копрофагії