Загострення інфекційних захворювань собак восени

 

Між собакою та його господарем завжди існує певний енергетичний зв'язок. Погодьтеся, приємно піклуватися про наших собачок, адже вони такі милі, чуйні та чуйні. Кожен з них з'являється в нашому житті і чогось нас вчить, кожен із них такий унікальний. Якщо одного разу ви полюбили свого улюбленця, то, повірте, це назавжди!

Безперечно самопочуття наших вихованців залежить від нас. Інфекційні захворювання – велика загроза здоров'ю тварини. Інфекції бувають вірусні та бактеріальні, і у кожної тварини інфекційний процес триває по-своєму. Звичайно, існують випадки, коли все проходить легко, проте часто інфекції призводять до значних ускладнень.

Чому саме навесні та восени зростає відсоток інфікування тварин і як завадити цьому?

Інфекційні процеси в організмі тварини проявляються по-різному і вражають окремі системи та органи. Від цього і залежать клінічні прояви та складність захворювання.

Умовно за потенціалом на макроорганізм, мікроорганізми можна розділити на кілька класів:


Мікроорганізми з низькою ймовірністю поширення між окремими тваринами – наприклад, герпесвірусна інфекція собак. Мікроорганізми, що передаються при тісному контакті або через переносники; нестійкі у навколишньому середовищі – більшість бактерій, ретровірусні інфекції. Мікроорганізми, здатні передаватися при близькому або безпосередньому контакті із зараженими виділеннями; мають помірну стійкість у навколишньому середовищі – бактерії, стійкі до антибіотиків, лептоспіри, ектопаразити, кампілобактерії, кокцидії, криптоспоридії, лямблії, дерматофіти. Мікроорганізми, здатні легко поширюватися в навколишньому середовищі - парвовірус, вірус чуми м'ясоїдних, аденовірус, кальцівірус, герпесвірус кішок, бордетелла, сальмонела.


Потенціал дії, а саме вірулентність, має вагоме значення, адже це дає можливість зрозуміти, які саме інфекції викликають велику загрозу для здоров'я Вашої тварини. Проте існують чинники, що зумовлюють поширення хвороби. А саме сюди відносяться:

 

  • Наявність самого збудника. Концентрація збудника – скупчення тварин чи ступінь зараження довкілля. Супутні захворювання – ті, що пригнічують імунну систему. Вік тварини. Генетичні особливості.

Отже, певна температура навколишнього середовища, вологість та інші фактори зумовлюють загострення деяких інфекційних захворювань восени чи навесні. Ось чому ми маємо так звану "сезонність" захворювань. Саме в цей період ми більше часу проводимо з чотирилапими на прогулянках. Ось тоді й зростає кількість ектопаразитів, які є безпосередніми переносниками різних захворювань. Також не забувайте і про велику кількість бездомних тварин, які переносять чимало хвороб.

Імунізовані, тобто «вакциновані» тварини, менш сприйнятливі до зараження інфекційними захворюваннями, адже профілактика краща за лікування. Пам'ятайте, що ви відповідальні за здоров'я вашого улюбленця.

Контроль над інфекцією – це:


Своєчасна вакцинація, яку детально розповість лікар ветеринарної медицини. Умови проживання-гігієна предметів догляду за твариною, вентиляція приміщень, вологе прибирання. Своєчасна обробка проти ендо- та ектопаразитів. Чинники стресу. Неповноцінне харчування.


Своєчасна  вакцинація тварин забезпечить не лише захист від інфекційних захворювань, а й збереже ваше здоров'я. Адже такі захворювання, як лептоспіроз чи сказ – потенційно небезпечні для здоров'я людей.

Існують рекомендації щодо основних графіків вакцинування. Докладно про це може розповісти лікар-ветеринар і, крім того, скласти план оздоровчих заходів та профілактики виникнення інших захворювань.

Якщо Ви й далі хочете бачити своїх чотирилапих друзів тільки радісними та повними енергії, заздалегідь подбайте і про їхнє майбутнє. Здорова тварина приносить лише радість та щастя у наше життя.

Читайте також


Що потрібно робити при копрофагії

  Кожному власнику собак важливо розуміти, що копрофагія – це не катастрофа, а звичайне явище у тваринному світі. Багато вихованців їдять свої екскременти і не лише свої, а й інших т...

Папуги Корелла - догляд та харчування

  Про папуг корела говорять, що вони найрозумніші і досить невибагливі особини серед домашніх пернатих. Доглядати їх нескладно, тому часто любителі птахів вибирають саме їх. Перш ніж ...

Домашнє дресирування собак

  Багато людей, заводячи тварин, зовсім не знають, як їх доглядати, годувати, дресирувати. А це є дуже важливою складовою емоційного та фізичного стану вихованця. Деякі породи собак тренув...

  1. Статті
  2. Загострення інфекційних захворювань собак восени